takaful terbaik

Takaful hayat, Perlindungan terbaik untuk pencari nafkah

Takaful terbaik digunakan bagi menguruskan risiko pelabur. Setiap hari kita sentiasa terdedah dengan pelbagai risiko seperti kemalangan, kematian dan jatuh sakit.

Sebagai manusia biasa, kita tidak dapat menjangkakan bila perkara ini akan berlaku. Meskipun kita sudah mempunyai dana kecemasan, tetapi tabung kecemasan untuk persediaan perkara luar jangka manakala takaful untuk persediaan musibah kewangan.

Musibah kewangan adalah perkara-perkara yang tak dijangka berlaku sehingga mengganggu pendapatan.

Apabila pendapatan terganggu, ini akan menyebabkan perancangan kewangan yang telah dibuat akan terganggu kerana kita sudah tiada lagi pendapatan. Hal ini seterusnya akan mengganggu kita untuk mencapai kebebasan kewangan.

takaful terbaik takaful hayat bank negara

Terdapat 3 perkara yang merupakan contoh musibah kewangan.

Kematian

Apabila berlaku kematian kepada seseorang terutamanya yang dikenali sebagai pencari nafkah atau breadwinner, ini akan menyebabkan kesuluruhan sumber pendapatan keluarga terjejas.

Jika sebelum ini pendapatan suami RM3000 dan isteri RM3000 menjadikan jumlah pendapatan keluarga tersebut RM6000. Katakan perbelanjaan keluarga tersebut sekitar RM3000 sebulan, mereka masih mempunyai lebihan sebanyak RM3000.

Hal berlainan berlaku apabila berlaku kematian pada suami. Oleh kerana perbelanjaan keluarga adalah RM3000, gaji isteri hanyalah sekadar cukup untuk tampung perbelanjaan keluarga.

Cuba fikirkan jika perbelanjaan keluarga tersebut melebihi pendapatan isteri, bagaimanakah keluarga tersebut dapat mengekalkan kehidupan mereka? Oleh itu, breadwinner terutamanya perlulah memikirkan satu kaedah untuk menggantikan pendapatan apabila dia sudah tiada.

Selain itu, untuk ibu tunggal yang mempunyai anak, perlindungan ini sangat penting. Hal ini kerana, bagi si ibu merupakan pencari nafkah utama bagi keluarga. Jika berlaku sesuatu kepada ibu tersebut, nasib anak-anak yang ditinggalkan adalah tidak menentu.

“Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu serta meninggalkan isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isteri mereka, iaitu diberi nafkah saguhati (makan, pakai dan tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari tempat tinggalnya dengan kehendaknya sendiri) maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris si mati) mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan pada diri mereka dari perkara yang patut yang tidak dilarang Syarak) itu dan ingatlah, Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”

(Al Baqarah:240)

Yang lebih perit untuk dihadapi apabila berlaku kematian, keluarga diwariskan dengan jumlah hutang yang besar. Pasangan dan anak-anak yang akan menerima kesan tersebut kerana tidak dapat membayar komitmen hutang yang banyak. Perkara ini dapat dielakkan jika kita mempunyai satu dana khas untuk membayar semua hutang-hutang kita.

Kelumpuhan

Apabila berlaku kelumpuhan, seseorang tidak dapat bekerja. Terdapat beberapa kesan apabila berlaku kelumpuhan.

Antaranya terpaksa cari sumber pendapatan tambahan bagi tampung perbelanjaan keluarga seperti kos ubat, lampin, rawatan dan sebagainya. Pada masa yang sama, pasangan juga dalam dilema sama ada nak mencari pendapatan tambahan kerana kos perbelanjaan makin meningkat atau nak menjaga pasangannya yang terlantar di rumah.

Kalaulah pasangan nak upah orang lain yang jaga, akan menambahkan perbelanjaan keluarga.

Selain itu, apabila seseorang lupuh dia tidak lagi berupaya untuk bekerja dan akan hilang punca pendapatannya. Sudahlah perbelanjaan keluarga meningkat, pendapatan keluarga pula makin berkurangan.

Sakit kronik

Situasi sakit kronik pula, kesannya lebih kurang macam kelumpuhan. Apabila berlaku sakit kronik pasangan terpaksa tanggung beban kos rawatan, penjagaan dan sebagainya.

Ada yang tertanya-tanya apakah sakit kronik yang dilindungi oleh takaful, ini adalah senarai contoh penyakit yang dilindungi oleh salah satu syarikat takaful.

 1. Strok
 2. Serangan Jantung
 3. Kegagalan fungsi buah pinggang
 4. Kanser
 5. Koronari Arteri
 6. Penyakit hati Kronik
 7. Fulminan viral hepatitis
 8. Koma
 9. Ketumbuhan benign otak
 10. Pralisis/Paraplegia
 11. Hilang penglihatan
 12. Hilang pendengaran
 13. Melecur teruk
 14. Paru-paru kronik
 15. Encephalitis
 16. Pemindahan organ utama
 17. Kehilangan percakapan
 18. Pembedahan otak
 19. Penggantian injap jantung
 20. Penyakit Terminal
 21. AIDS
 22. Meningitis
 23. Major Head Trauma
 24. Poliomyelitis
 25. Aplastic anaemia
 26. Motor Neurone
 27. Parkinson
 28. Alzheimer /Irreversible organic Degenerative Brain Disorders
 29. Apallic syndrome
 30. Muscular dystrophy
 31. Pembedahan Aorta
 32. Multiple sclerosis
 33. Pulmonari utama arteri darah tinggi
 34. Penyakit medulla sistik
 35. Cardiomyopathy
 36. SLE dengan Lupus Nephritis

Kesimpulan takaful hayat terbaik

Kita tidak meminta perkara-perkara musibah kewangan ini daripada berlaku. Sebagai manusia biasa juga, kita tidak mampu untuk menjangkakan bilakah kita akan jatuh sakit atau kemalangan.

Caruman bagi takaful hayat tidaklah begitu mahal dibandingkan dengan manfaat yang diperoleh oleh pemilik polisi. Sebagai contoh, bagi individu lelaki yang berumur 28 tahun dan tidak merokok, bagi jumlah perlindungan sebanyak RM500,000 hanyalah perlu membayar RM180.69 sahaja.

Apa yang kita boleh buat adalah kita boleh bersedia jika perkara tersebut ditakdirkan untuk berlaku. Bak kata pepatah melayu, sediakan payung sebelum hujan. Oleh sebab itu, takaful hayat dan penyakit kritikal sebagai perlindungan apabila berlaku musibah kewangan yang mengganggu pendapatan.

Klik sini untuk mengetahui anggaran jumlah perlindungan takaful hayat anda?

Apa yang anda perlu tahu adalah takaful berfungsi sebagai PERLINDUNGAN bukannya PELABURAN atau SIMPANAN. Ini adalah selari dengan saranan daripada Bank Negara.

takaful hayat takaful terbaik bnm bank negara

Secara amnya tidak ada syarikat takaful terbaik untuk semua produk takaful. Oleh sebab itu, anda dinasihatkan menghubungi perancang kewangan yang berlesen untuk mendapatkan takaful terbaik yang sesuai untuk merancang kewangan anda agar memudahkan pasangan dan anak-anak jika sesuatu musibah menimpa anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.